Co jada się w Irlandii? W niedzielę zapraszamy na „Wielkie Gotowanie” do Kętrzyna, gdzie kucharze „Lata z Radiem” i miesięcznika „Moje Gotowanie” zaserwują irlandzkie potrawy. Na scenie Formacja Nieżywych Schabuff i Stachursky!
„Wielkie Gotowanie” to wspólna akcja „Lata z Radiem” Programu 1 Polskiego Radia oraz miesięcznika „Moje Gotowanie”. Na koncerty i europejskie obiady przychodzą tysiące osób, bawią się wszystkie pokolenia: dzieci, rodzice i dziadkowie. „Serwowaliśmy już dania polskie, greckie, włoskie, francuskie, niemieckie i portugalskie. Teraz czas na Irlandię. Na niedzielę zapraszam więc do Kętrzyna” – mówi Roman Czejarek szef „Lata z Radiem”. Organizatorzy zapowiadają bogaty program artystyczny. Nie zabraknie zabaw (nie tylko dla dzieci) i konkursów. Będą koncerty gwiazd oraz pokaz sztucznych ogni. Oto szczegóły: Kętrzyn – niedziela, 10 sierpnia 2003 r. – stadion miejski W Kętrzynie spróbować będzie można rosołu z jagnięciny (Lamb Broth) oraz irlandzkiej potrawy narodowej (Dublin Coddle). Natomiast na scenie „Wielkiego Gotowanie” wystąpią m.in. Formacja Nieżywych Schabuff i Stachursky. Gotowanie zaczyna się już o ósmej rano. Około 6-7 godzin potrzeba, by w ogromnym garze (5100 l.) i na gigantycznej patelni (2300 l.) przyrządzić zupę i drugie danie. „Samo napełnienie garnka wodą trwa ponad godzinę” – wyjaśnia Czejarek. Dodaje, że samo gotowanie jest również bardzo widowiskowe tym bardziej, że olbrzymią chochlą zupę miesza osobiście Zygmunt Chajzer. Tegoroczną maskotką jest pies o imieniu Biglasek. Z myślą o miłośnikach „Lata z Radiem” powstała ósma edycja płyty „Przeboje Lata z Radiem” oraz kulinarno-przygodowa książka „Wielkie Gotowanie”, autorstwa Romana Czejarka i Roberta Sowy, wydana przez G+J Polska. „Lato z Radiem” to najpopularniejsza audycja Programu 1 Polskiego Radia. Z kilkunastominutowego magazynu turystycznego, który powstał na antenie 1971 roku, przeobraziło się w niemal 3 godzinny program, któremu towarzyszą ogólnopolskie imprezy plenerowe. Od poniedziałku do soboty, od godziny 9.00 do 12.00 na antenie nie brakuje niespodzianek, zabaw i konkursów m.in. „Twój pies prawdę nam powie”, w którym o swoim sławnym właścicielu opowiada pies. W cyklu „Europa od kuchni” słuchacze dowiedzą się m.in. jakie bajki opowiada się w Unii, z czego śmieją się i co jedzą Europejczycy. Tradycyjnie, na antenie również wybory „Miss Lata z Radiem”. Zapraszamy do radioodbiorników! Wielki finał „Lata z Radiem” 2003 - 30 sierpnia w Gdyni
„Wielkie Gotowanie” to wspólna akcja „Lata z Radiem” Programu 1 Polskiego Radia oraz miesięcznika „Moje Gotowanie”. Na koncerty i europejskie obiady przychodzą tysiące osób, bawią się wszystkie pokolenia: dzieci, rodzice i dziadkowie. „Serwowaliśmy już dania polskie, greckie, włoskie, francuskie, niemieckie i portugalskie. Teraz czas na Irlandię. Na niedzielę zapraszam więc do Kętrzyna” – mówi Roman Czejarek szef „Lata z Radiem”. Organizatorzy zapowiadają bogaty program artystyczny. Nie zabraknie zabaw (nie tylko dla dzieci) i konkursów. Będą koncerty gwiazd oraz pokaz sztucznych ogni. Oto szczegóły: Kętrzyn – niedziela, 10 sierpnia 2003 r. – stadion miejski W Kętrzynie spróbować będzie można rosołu z jagnięciny (Lamb Broth) oraz irlandzkiej potrawy narodowej (Dublin Coddle). Natomiast na scenie „Wielkiego Gotowanie” wystąpią m.in. Formacja Nieżywych Schabuff i Stachursky. Gotowanie zaczyna się już o ósmej rano. Około 6-7 godzin potrzeba, by w ogromnym garze (5100 l.) i na gigantycznej patelni (2300 l.) przyrządzić zupę i drugie danie. „Samo napełnienie garnka wodą trwa ponad godzinę” – wyjaśnia Czejarek. Dodaje, że samo gotowanie jest również bardzo widowiskowe tym bardziej, że olbrzymią chochlą zupę miesza osobiście Zygmunt Chajzer. Tegoroczną maskotką jest pies o imieniu Biglasek. Z myślą o miłośnikach „Lata z Radiem” powstała ósma edycja płyty „Przeboje Lata z Radiem” oraz kulinarno-przygodowa książka „Wielkie Gotowanie”, autorstwa Romana Czejarka i Roberta Sowy, wydana przez G+J Polska. „Lato z Radiem” to najpopularniejsza audycja Programu 1 Polskiego Radia. Z kilkunastominutowego magazynu turystycznego, który powstał na antenie 1971 roku, przeobraziło się w niemal 3 godzinny program, któremu towarzyszą ogólnopolskie imprezy plenerowe. Od poniedziałku do soboty, od godziny 9.00 do 12.00 na antenie nie brakuje niespodzianek, zabaw i konkursów m.in. „Twój pies prawdę nam powie”, w którym o swoim sławnym właścicielu opowiada pies. W cyklu „Europa od kuchni” słuchacze dowiedzą się m.in. jakie bajki opowiada się w Unii, z czego śmieją się i co jedzą Europejczycy. Tradycyjnie, na antenie również wybory „Miss Lata z Radiem”. Zapraszamy do radioodbiorników! Wielki finał „Lata z Radiem” 2003 - 30 sierpnia w Gdyni